Kuchnie kaflowe

Rozróżniamy dwa typy kuchni różniące się sposobem odprowadzania spalin. Kuchnia typu polskiego może być wyposażona w ogrzewacz, czyli niewielką przystawkę wypełnioną trzema krótkimi kanałami, służącą do akumulacji ciepła i zwiększającą efekt grzania. Kuchnia typu niemieckiego (z wbudowanym kociołkiem do grzania wody) ma kanał powietrzny łączący spód kuchni z jej powierzchnią, co zwiększa efekt grzania. Wylot kanału można oczywiście wykonać w sąsiednim pomieszczeniu, a do kuchni dobudować ogrzewacz. Wszelkie modyfikacje są dopuszczalne i dotyczą obu typów kuchni. Urządzenia dodatkowe. W paleniskach kuchni montuje się często nagrzewnicę wody tzw. podkowę. Służy ona do nagrzewania wody użytkowej, a czasem też zasila niewielki układ centralnego ogrzewania. Nagrzewnica bardzo utrudnia rozpalanie ognia (przez intensywne chłodzenie spalin) i dlatego można ją montować jedynie w kuchniach o bardzo dobrym ciągu.

Both comments and pings are currently closed.